След като изпратите имейл, това е почти извън вашия контрол. Новият поверителен режим на Gmail се опитва да ви върне малко контрол, като предлага дати на изтичане на съобщенията и прави по-трудно препращането на имейли.



Поверителен режим, част от новия интерфейс на Gmail , работи, защото технически не използва стандартни имейл протоколи за доставка на съобщението. Вместо това поверителни съобщения се хостват на сървърите на Google. Това има своите недостатъци - получателите, които не преглеждат имейла в Gmail, трябва да щракнат върху връзка, за да отворят съобщения в браузър, например. Все пак това е приличен опит да се направи имейл защитен и е доста безпроблемен, когато всички страни използват Gmail. Ето как работи.

Изпращане на поверителни имейли

Google пуска поверителни съобщения, докато пишем това. Уверете се, че сте използвайки новия Gmail и трябва да се появи в крайна сметка. Когато се появи при вас, ще видите нов бутон за включване/изключване на поверителния режим в лентата с инструменти в долната част на прозореца за създаване на съобщение.

деактивирайте системния регистър на cortana на windows 10

Щракнете върху него и Gmail ще ви попита кога искате имейлът да изтече и дали искате да активирате проверка чрез SMS.

Просто пишете имейла си, както обикновено. Значката ви позволява да знаете, че сте в поверителен режим.

Реклама

Вие също изпращате имейла си както обикновено, но ако сте активирали функцията за SMS, може да бъдете помолени за телефонен номер.

Забележка : Ако не искате да чакате крайната дата за изтичане на съобщението, което сте изпратили, можете също да отворите съобщението по всяко време във вашата папка Изпратени. Там ще видите опция за незабавно деактивиране на достъпа.

Така изглежда изпращането, но с какво ще трябва да се справи човекът, на когото изпращате поверително съобщение?

Получаване на поверителни имейли

Получаването на тези поверителни имейли е безпроблемно, ако получателят е потребител на Gmail с активирана новата версия. Ето как изглежда:

Бутонът „Напред“ е деактивиран и има банер, обясняващ функцията. Но освен това, това изглежда като стандартен имейл.

Когато имейлът изтече, текстът изчезва напълно:

Не е сложно, нали? За съжаление нещата са малко по-различни, ако получателят не е потребител на Gmail или дори ако е потребител на Gmail, който използва имейл клиент на трета страна. Вместо да видят съобщението, те ще видят връзка като тази:

Реклама

Те трябва да щракнат върху тази връзка, за да отворят поверителното съобщение в браузъра си. Малко е тромаво, но върши работата.

Очевидното решение: екранни снимки и копиране/поставяне

Тази функция спира хората просто да натискат „Напред“, за да споделят вашето съобщение, но не им пречи да го споделят. Нищо не пречи на някой да копира и постави съдържанието на вашето съобщение в ново съобщение и да го изпрати на други хора. Освен това нищо не им пречи правене на екранна снимка . Ако човекът, на когото изпращате имейл, не може да се вярва, тази функция няма да направи разлика, освен да сигнализира, че предпочитате съобщението да остане частно.

Имейлът не е защитен

Другото нещо, което трябва да имате предвид, е, че имейлът не е защитен. Не е проектиран да бъде. Съобщенията се изпращат некриптирани и е тривиално за хакерите да ги прихващат. Още никой не използва криптирани съобщения , защото са толкова трудни за настройване.

Тази нова функция на Gmail предлага своеобразен компромис. Най-вече е полезно само между потребители на Gmail, но е трудно да си представим как би могло да работи иначе. Моето мнение: не използвайте това за изпращане на банкова информация или пароли, но дайте шанс за лични въпроси, за които предпочитате да не създавате траен запис.

ПРОЧЕТЕТЕ СЛЕДВАЩО